Zihinsel Tai Chi

Enerji her yerdedir ve titreşir, devinir…

Zihinsel plandaki enerjiye verilen isimlerden biri de düşüncedir…türlü düşünceler, varsayımlar, kanılar, endişeler, yargılar vs üretir…

Mental plan için sağlıklı düşünmeyi bilmek ve doğru düşünmenin ne olduğunu öğrenmek büyük bir ihtiyaçtır…

Zihni doğru bilgiler, kadim felsefe ile temellerini sağlamlaştırdıktan, yetkinleştirdikten sonra ona hakim olabilir ve yönetebiliriz…Zihinle çalışmak için onun doğasını tanımalı…Zihinsel gücü, zihinsel oyunlardan, düşünce gücünden daha üst gerçek boyutlarına taşımak ve mental titreşimi yükseltmek …

Zihni dinginleştirmek, düşünmeyi bırakmak denilen, aslında “eylemsiz eyleme” (Wu Wei) dönüşme halidir…Yargılayan, karşılaştıran, planlayan, kontrolcü, düşünen, analitik zihinden, bütünselliği kavrayan, sezgilerle, yüksek şuur ile bağlantı kuran yüksek titreşimdeki, denge ve merkezdeki, budhi-manasik zihinsel makama doğru…

Bu haller düşünce enerjisinde ikiliğin/dualitenin aşılması ve Wu Chi haline doğru uyanıştır… Zihinsel Tai Chi diyebiliriz buna…bunun için doğru düşünmeyi öğrenmeli, tez-antitez yapmanın ötesine geçerek sentez ile ilerlemeli, zihinsel bilginin sağlam altyapısı oluşturulmalı, doğru kaynaklardan kadim felsefe öğretileri çalışılmalıdır. ( Tao felsefesi, Zen, Teozofi, Tasavvuf, Stoacılar.. gibi ve hepsini birleştirerek, taraf tutmadan. )

Bu bilgileri zihninize doldurmak için okumak, kurslara, seminerlere gitmek, başkalarından ders dinlemek yeterli değildir. Çigong veya herhangi bir Martial Arts çalışır gibi, spor yaparken kas idmanındaki gibi zihinsel gücünüzü kendi kendinize zihninizle çalışarak eğitmelisiniz, öğretileri içselleştirip günlük hayatın denemelerinde kullanır hale gelmelisiniz…Böylece daha yukarılardan bütünsel bakabilir, zihninizi farklı realitelerde, farklı durumlarda vites geçişleri yapan bir vasıta olarak kullanabilirsiniz. Veya düşüncelerde tekrar ikilemlere düştüğünüzde, tekerleği çamura saplanmış patinaj yapan zihin aracınızı stratejik bir hamle yaparak düşen bilincinizi oradan çıkartabilirsiniz.


Zihin, düşünce gücü, beden, duygular hepsi sadece araçlarımız, amaçlarımız değil… Zihnimizin varoluş nedeni, bilgileri bilgeliğe dönüştürmek, Evrensel Zihinselliğe doğru tekamül eden Varlığa bilinç/ şuur basamaklarında hizmet etmektir.

Diğer yandan, düşünce/zihin gücünün “evrensel doğru” kullanımı olmadığında gerçek amacına uygun olmayan/YOL’dan sapmış benmerkezcil menfaatlere çalışan zihnin tuzaklarına düşmüş uygulamalar ortaya çıkabilir.

Martial Arts, Çigong, Tai Chi, enerji ve şifa sanatları gibi uygulamalar saf ve doğru enerjilerin yoksunlığunda özünden damıtılamaz…dolayısıyla da saf/temiz şekilde aktarılması mümkün olamaz.

Bu söylenenler tüm bilgi, bilim ve sanat vb. yöntemleri için de geçerlidir.

Ilhamınız ve ışığınız bol , zihniniz berrak olsun… 🌟

Sevgilerimle

Başak Arpacıoğlu